Hur du blir en mästare på aktier

Är du intresserad av att börja handla med aktier? Är du lite våghalsig av dig är det bara att börja, det är fullt möjligt att chansa och hoppas på att det ska gå bra. Fast chanserna att din aktiehandel ska gå bra ökar om du skaffar dig mer kunskap innan du sätter igång. Ett sätt att göra det är att söka på nätet och läsa de tips och råd du kan hitta. Det finns mycket kunskap där, men det kan vara svårt att veta var du hittar den bästa kunskapen.

Mer strukturerad hjälp kan du få om du deltar i en kurs. Då är det någon annan som kollat så att källorna som används är bra, att du inte blir lurad och att det som lärs ut är trovärdigt. Grundläggande kurser om att handla med aktier kan du hitta bland annat hos studieförbund som Folkuniversitetet eller Medborgarskolan, eller hos Aktiespararna. Det finns kurser med träffar och andra som går att delta i digitalt. Självfallet finns även böcker som går att läsa för att lära dig mer.

När du väl fått koll på grunderna kan du välja att använda dig av olika strategier. En strategi som rekommenderas till nybörjare är att du inte ska stirra dig blind på en akties värde en viss dag. Att göra vinst på aktier är något långsiktigt. Säljer du så fort en aktie tappar i värde är risken stor att du förlorar chansen att göra vinst på den, vilket kan ta tid. En annan strategi för för dig som är ny är att sprida riskerna. Det finns ingen garanti för att en aktie går med vinst och har du satsat hela ditt kapital på samma bolags aktier så riskerar du mer än om du valt att satsa på några olika. Satsar du på flera kan ett av bolagens aktier gå med förlust utan att det får lika stora konsekvenser för dig.

En annan strategi som nybörjare brukar rådas till är att handla med aktier inom ett område du förstår dig på. Gillar du mode kanske du vet vilket klädföretag alla pratar om och som verkar hetast just nu. Då kan det också bli lättare att värdera den information du kan hitta om bolagets aktier, än om du inte förstår alls vad bolaget sysslar med. Sen den svenska spellicensen kom händer det rätt mycket inom spelmarknaden, aktier går både upp och ner. Är du intresserad av spel kanske det är en marknad att titta lite närmare på just nu. Det verkar som att det går bäst för de bolag som funnits länge, är väletablerade och klarar omställningen till det nya regelverket lättare än vad mindre spelbolag gör. Exempel på aktier det går bra för just nu är Leo Vegas, Betsson (BetssonB) och Mr Green (MRG). Läs mer om spelbolag och online casinon här. Att satsa på något av de mindre spelbolagen är betydligt mer riskfyllt, men även du som är ny inom aktiehandel kan ju välja hur försiktig du vill vara. Att ta mindre risker är inte alltid det bästa alternativet, även om det är det tryggaste.

Lämna en kommentar