Så påverkar den nya spellagen aktierna i 2019

Nu när du inför det nya året ska börja planera årets aktieköp så blir det extra viktigt att kolla in de stora branscherna. Spelbranschen är idag massiv i Sverige och det är många som redan har investerat i olika spelbolag. Men med den nya spellagen så blir det en hel del otydligheter och det är extra viktigt att man gör sig införstådd i hur den eventuellt kan komma att påverka branschen under året.

Kort om spellagen

Den nya spellagen i Sverige innebär bland annat att en helt ny spellicens införs. Det finns mycket som ingår i lagen, men kortfattat handlar det om att skapa en bättre spelbransch för konsumenterna. Denna licens krävs av företag som vill erbjuda casinospel och odds till kunder här i landet. Framförallt vill man med licensen få bort de oseriösa aktörerna på marknaden. Företagen måste även betala 18 procent i skatt på den vinst de gör på den svenska marknaden.

För att sedan minska risken för spelmissbruk så får ingen utan denna licens göra reklam för sitt spelföretag på TV eller radio. Utöver det så ska företagen inte längre få erbjuda lika många spelbonusar till sina befintliga kunder. Man måste även erbjuda sina kunder information och hjälp kring spelmissbruk.

Spelbolagens framtid

Det finns idag över 300,000 aktiva svenska spelare. Det vill säga, de som aktivt spelar på en daglig basis. Sen utöver det har du de som spelar då och då. Det säger sig självt att detta innebär att spelbolagen i Sverige har haft en riktigt bra miljö att vara verksamma i.

Den nya spellagen är framförallt till för att reglera marknaden så att oseriösa aktörer ska försvinna, detta för att minska spelmissbruk och andra bekymmer. Det här gör att vissa oroar sig för att marknaden ska förtvina och bolagen gå i förlust, vilket inte riktigt är fallet.

Det finns många spelbolag som redan har till stor del anpassat sig till lagen och som inte har sett en minskning. Faktum är att det finns bolag som till och med har sett ett uppsving de senaste månaderna trots att de fokuserar mer på ansvarsfullt spelande och minskat på antalet bonusar. Tittar man på Mr green aktie till exempel så ser man ett ordentligt uppsving sedan mitten av oktober. Sedan efter uppsvinget har den legat på en väldigt stabil nivå.

Det betyder dock inte att alla företagen kommer att leva ett lika gott liv. Spelbolagen som idag redan är stora och framgångsrika kommer enklare att kunna anpassa sig, eftersom de redan har en lojal kundgrupp. För mindre aktörer så kan det däremot uppstå problem.

Vad du bör tänka på

Om du tänker investera i spelbranschen så bör du absolut utföra en noggrann analys där du kollar över de olika bolagens resultat och historik. Det räcker dock inte med att kolla in deras aktie. För att öka dina chanser bör du alltid kontrollera företagets sida.

Det du ska kolla efter här är huruvida de uppfyller kraven för spellagen eller inte. Om de redan gör det och trots det levererar bra resultat så har du ett gott tecken där. Annars kan de börja förlora kunder när de sedan inför dessa.

Lämna en kommentar