Bör man äga svenska investmentbolag?

Är du ny på börsen eller känner att du inte har den tid eller kunskap som krävs för att hitta bra aktier? Då kan det vara en bra idé att ta in en, eller några, investmentbolag i din aktieportfölj. Vad det finns för fördelar med det ska vi kortfattat gå igenom här.  

Investmentbolag är bolag som äger delar av andra bolag. Så genom att äga ett investmentbolag får man ett indirekt ägande i flera andra bolag som investmentbolaget äger.  Det hela påminner lite om en fond men bolaget handlas över börsen och man köper och säljer investmentbolaget precis som vilken annan aktie som helst.

Investmentbolaget försöker, mer eller mindre aktivt, se till så att bolagen de äger utvecklas i rätt riktning och man försöker skapa aktieägarvärde genom att öka substansvärdet på bolaget. Exempel på ett aktivt inflytande över bolagen man äger är genom att man sitter med i bolagets styrelse.

Låg avgift och aktiv förvaltning

En stor fördel med investmentbolagen är att man får både aktiv förvaltning och det till en låg avgift. Investmentbolagen köper, säljer och förvaltar för att skapa så bra avkastning som möjligt. Allt du behöver göra som aktieägare är att luta dig tillbaka och förhoppningsvis se innehavet öka i värde.

Många aktivt förvaltade fonder har en avgift på 1 % – 2 %, ett investmentbolag å andra sidan har ofta en avgift på ca 0,1 % – 0,3 %. Bra mycket billigare än de flesta fonder alltså. 

Riskspridning och rabatt

Med investmentbolag får man dessutom både en bra riskspridning och ofta rabatt jämfört med att äga bolagen direkt. Om man köper Industrivärden får man exempelvis delar av både Handelsbanken, Volvo, ICA, Sandvik och Ericsson. Stora relativt stabila svenska bolag spridda över flera olika branscher.

Vissa investmentbolag äger även bolag som inte är börsnoterade, så där finns ett sätt att få exponering mot småbolag som annars hade varit svårt att äga.

Svenska investmentbolag

I Sverige har vi många börsnoterade investmentbolag. Det kanske mest kända är Investor som har funnits i över 100 år och ägs av familjen Wallenberg. Även Industrivärden, Latour, Bure, Lundbergs och Kinnevik hör till stora välkända investmentbolag som alla har presterat bra på börsen. Följande 14 investmentbolag är för närvarande noterade på Stockholmsbörsen:

  • Bure Equity
  • Creades
  • Eastnine
  • Havsfrun Investment
  • Industrivärden
  • Investor
  • Kinnevik
  • Latour
  • Lundbergföretagen
  • NAXS
  • Svolder
  • Traction
  • Vostok New Ventures
  • Öresund 

För att köpa aktier i ett investmentbolag är det enklast att öppna ett konto hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Financer har en bra sammanställning över aktiemäklare med tips på nätmäklare som just nu erbjuder gratis courtage för nya kunder.

Du kan då köpa investmentbolag helt avgiftsfritt en viss tid eller upp till ett visst belopp. Ännu mindre avgifter för dig alltså!

Här kan du hitta bra svenska investmentbolag

En väldigt bra källa till att hitta information om svenska investmentbolag är sajten Ibindex, här kan man både se ett aktieindex som följer just de svenska investmentbolagen och kan tydligt se hur investmentbolagen utvecklas bättre än index för Stockholmsbörsen.

På webbplatsen visas även substansvärdet och eventuell rabatt eller premie för investmentbolagen. Vid rabatt så betalar man mindre när man köper investmentbolaget än vad det hade kostat att köpa alla de underliggande bolagen. Vid premie får man istället betala mer för investmentbolaget.